Свећана прослава великог јубилеја

БОСИЛЕГРАДСКА ГИМНАЗИЈА ПРОСЛАВИЛА 75 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА

Гимназија у Босилеграду 4. новембра је прославила 75. годишњицу, којој су присуствовали министри просвете Србије и Бугарске – Младен Шарчевић и Меглена Кунева, у пратњи својих сарадника. Међу званичним гостима на церемонији били су председник Државне агенције за Бугаре у иностранству Борис Вангелов, амбасадор Републике Бугарске у Београду Радко Влајков, генерални конзул Републике Бугарске у Нишу Едвин Сугарев, директор Завода за уџбенике у Београду Драгољуб Којчић, руководство управљање општине Босилеград на челу са председником Владимир Захариев, представници културних и образовних институција и удружења грађана из Србије и Бугарске, као и свих општинских институција и организација и предузећа из Босилеграда, бивши запослени у школи други гости.

Прослава је почела са дефилеом ученика и наставника Гимназије градским улицама, који су овим поводом били обучени – у белим кошуљама, са бордо сакоима, са краватама и марама такође у бордо боји. Босилеграђани су бурно поздравили аплаузима учеснике у дефилеу, који су били предвођени дувачким оркестром из Ћустендила.

Затим су у школском дворишту истовремено стигли министри образовања Бугарске и Србије – Меглена Кунева и Младен Шарчевић који су били позпоздрављени од свих ученика и наставника основне и средње школе. Према традицији, двојица министара су дочекана са хлебом и сољу испред Гимназије, а потом, у пратњи директора и читавог колектива, посетили су школу и изложбу фотографија, књига, публикација и докумената о историји Гимназије, која је била постављена у холу школе.

Према предходном договору између два министарства у зборници школе је одржан затворени састанак двојице министара, којем су присуствовали и њихови помоћници и бугарски амбасадор Радко Влајков. Након састанка, министар Шарчевић поклонио је директору школе Антону Тончеву комплет књига Иве Андрића, а министар Кунева – мултимедијска издања.

Свечаност је одржана у Великој сали Центра за културу,  у чијем холу је такође била постављена изложба цртежа ученика Гимназије, фотографије, стари документи и публикације о историји школе.

 

(Лист „Ново Братство“ 11/18/2016)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *